Beursreview 2017

Recordjaar!

Ruim vierduizend deelnemers zakten af naar de Electric & Hybrid Marine World Expo in Amsterdam (6-8 juni 2017), om er informatie te vergaren aan de hand van ruim 130 tentoongestelde technologieën en een zestigtal conferentiepapers. Dit jaar werden meer deelnemers, afgevaardigden en tentoongestelde producten verwelkomd dan ooit tevoren maar de beurs blonk ook uit wat het aantal nieuw gelanceerde technologieën betrof. Het succes van de Electric & Hybrid Marine World Expo 2017 als 's werelds grootste beurs en conferentie voor maritieme voortstuwing was een duidelijk signaal dat elektrische ondersteuning een absolute must wordt in de maritieme scheepvaartindustrie.

Neem bijvoorbeeld het nieuwe MARHY-concept (MARine HYbrid) van Renk, dat gebruikers van een tweetaktmotor in staat stelt om elektrische energie op te wekken voor de aandrijving van het vaartuig of als stroomvoorziening.

Het MARHY-systeem beschikt over een tunneltransmissie en een koppeling op de schroef, waardoor de tweetaktmotor kan worden verbonden met een elektromotor. De elektrische uitrusting omvat een asynchrone motor, actieve front-end frequentieomvormers en koppelingen.

Het MARHY-systeem kan worden gebruikt met vaste en regelbare schroeven en is tevens te gebruiken om het aantal motorgeneratoren op het vaartuig te beperken, hetzij door energie te genereren en op te slaan in een accu, hetzij door de hoofdmotor te gebruiken als generator.

Intussen meldde MAN Rollo dat het twee MAN D2676LE424-motoren heeft geleverd. Beide krachtbronnen, elk goed voor 382 kW bij 1.800 t/min, zullen dienen voor de hybride patrouilleboot RPA8, die de Havenautoriteit van Rotterdam heeft besteld bij Kooiman Shipyard.

Toen de Rotterdamse Havenautoriteit een aanbesteding uitschreef voor de patrouilleboot, specificeerde ze dat het vaartuig moest worden uitgerust met een hybrideaandrijving die een dieselelektrische aandrijving met een directe dieselaandrijving moest combineren: tot 25 km/u moest het vaartuig in de hybridemodus werken terwijl het bij snelheden tussen 25 en 35 km/u alleen op diesel vaart.

“Deze motoren zijn uitermate modern en beschikken over de nieuwste common-rail injectie,” verklaarde Karel Schuurman, sales manager van MAN Rollo. “Daardoor kunnen ze prat gaan op een laag brandstofverbruik en liggen hun uitlaatemissies lager dan voorgeschreven door de huidige, wereldwijde emissienormen.”

Elders op de beurs onthulde The Switch dat het een eerste DC-Hub heeft geleverd aan Wightlink (Verenigd Koninkrijk) voor installatie in het vlaggenschip van de ferryoperator, een nieuw gebouwde ferry met diesel- en elektromotor.

“De DC-HUB stelt scheepsgeneratoren in staat om met een optimale efficiency te werken, terwijl de accu de noodzakelijke omzettingen van de lading voor z'n rekening neemt.” aldus Asbjørn Halsebakke, general manager van The Switch Marine Drives Noorwegen. “Dit zorgt voor een aanmerkelijke vermindering in het brandstofverbruik - en bijgevolg van de operationele kosten en de impact op het milieu. Aangezien het systeem op DC-stroom werkt, kunnen de accu's ook als standby-energiebron worden gebruikt. Dit betekent dat de generatoren volledig kunnen worden uitgeschakeld. Minder bedrijfsuren betekent minder onderhoud, en uiteraard minder brandstofverbruik.”

De DC-hub wordt door Wärtsilä geïnstalleerd in het 90 meter lange nieuwe schip in de Cemre scheepswerf in Yalova, Turkije. Het vaartuig kan schermen met zijn capaciteit voor 178 auto's en meer dan 1.200 passagiers. Het maakt deel uit van Wightlinks 58 miljoen Amerikaanse dollar kostende programma 'Investing for the Future' en zal naar planning in de zomer van 2018 in gebruik worden genomen in de Solent.

The Swith zal binnenkort nog twee DC-Hubs leveren en zal de komende maand vijf nieuwe werknemers in dienst nemen om zich voor te bereiden op de toenemende marktvraag.

De bezoekers op de World Expo waren unaniem lovend over de diversiteit van de tentoongestelde producten, alsook over de netwerkopportuniteiten die de beurs bood. Dennis Harjamaa, jachtdesigner bij Artnautica Yacht Design, verklaarde enthousiast: “Ik werk in de sector van de vrijetijdsboten in Nieuw-Zeeland en veel mensen beginnen te vragen naar een elektrische aandrijving. Daarom ben ik hierheen gekomen met enkele potentiële klanten om meer informatie in te winnen over toekomstige technologieën. En op basis van wat ik hier heb gezien, kan ik zeggen hoe de dingen in de toekomst zullen evolueren.”

Srinivasan Duraiswamy, vicepresident nieuwe technologieën bij Reliance Industries, was bijzonder opgetogen over de kwaliteit en de waaier aan presentaties gegeven in het Technologiepresentatiegebied. “Ik werk voor een petrochemisch bedrijf en ben nieuwsgierig naar de manier waarop de accupacks en lithium-iontechnologie zullen evolueren. Daarover heb ik enkele bijzonder interessante conferenties gevonden.

Andere bezoekers, zoals Eric Finson, algemeen directeur van KNRM, liet zijn oog vallen op diverse technologieën die de operationele behoeften van zijn bedrijf zouden kunnen invullen. “Ik ben naar hier gekomen om de nieuwste ontwikkelingen te bekijken en na te gaan hoe we deze technologieën in onze reddingsboten kunnen integreren. Vanuit technisch oogpunt was de tentoongestelde technologie bijzonder intrigerend. Nu moeten we onderzoeken hoe we deze technologieën in onze dagelijkse activiteiten kunnen integreren. Een hele uitdaging maar ook een must, niet alleen vanuit ecologisch perspectief maar ook wat de mogelijke financiële voordelen betreft.”

Ook de standhouders waren tevreden over de kwaliteit van het evenement. “Ik ben al sinds 2014 aanwezig op deze beurs en jaar na jaar zie ik vooruitgang in de technologieën die er te zien zijn en de bezoekers die er rondlopen,” aldus Erik Ianssen, CEO van Selfa Arctic. “Alle standhouders dagen elkaar uit op technologisch vlak, met meer innovatie en lagere kosten als gevolg.”

Pieter Dijkstra, algemeen directeur van Visedo, beaamt het gevoel van Ianssen, en legt uit hoe belangrijk het is om op de beurs te staan: “Als permanente marktspeler moeten we hier aanwezig zijn om ons te profileren en onszelf bekend te maken bij de mensen die deze technologie willen gebruiken: scheepseigenaars, scheepsbouwers, systeemplaatsers...”

Grant Brown, vicepresident brand en marketing, PBES, vatte samen waarom zijn onderneming volgend jaar terugkomt: “De vorige jaren waren de grotere stands doorgaans die van de grotere gevestigde waarden maar nu zien we ook dat kleinere ondernemingen voor een grotere stand opteren. Dat geeft aan dat er meer vertrouwen is in de technologie, zowel bij de constructeurs als bij de klanten.

Exhibitor Videos