Beursreview 2016

Marine Maintenance World Expo maakt debuut in Amsterdam!

De Marine Maintenance World Expo en Conferentie (MMWE), die voor de eerste keer samen met de Electric & Hybrid Marine World Expo in de RAI in Amsterdam werd gehouden, bood bezoekers de unieke mogelijkheid om kennis op te doen van de nieuwste technologieën op het gebied van maritiem onderhoud en tegelijkertijd meer te ontdekken over de snelle ontwikkelingen in de sector voor elektrische en hybride voortstuwingssystemen.

“We hebben geweldige reacties gehad op de nieuwe thuisbasis van de Marine Maintenance World Expo, hier in Amsterdam”, glunderde Graham Johnson, managing director van UKIP Media & Events, het bedrijf dat de internationale beurs voor maritieme onderhouds- en reparatietechnologieën en -diensten organiseert. “Het feit dat de beurs op dezelfde locatie plaatsvond als de Electric & Hybrid Marine World Expo was voor bezoekers een enorme bonus. Elke sessie van de conferentie zat vol!”

Een van de nieuwe producten die gedurende de drie dagen van de beurs werden geïntroduceerd, is een testkit voor het detecteren van 'cat-fines' van Martechnic, dat voor de eerste keer als exposant op de MMWE aanwezig was.

“Wij verwachten de komende dagen een flink aantal bezoekers, goede contacten”, vertelde Frank Herholdt, algemeen directeur van Martechnic. Hij voegde daaraan toe dat het netwerken, de nieuwe technologieën en de resulterende verkoopmogelijkheden “alles de moeite waard maken, en daarom zijn we hier voor de eerste keer aanwezig”.

De nieuwe testkit wordt gebruikt om 'cat-fines' te detecteren. Dat zijn katalytische deeltjes in zware stookolie en restanten van het raffinageproces. “Vanwege de voorschriften voor brandstoffen met een laag zwavelgehalte zal er steeds meer ruwe aardolie worden gekraakt, wat meer cat-fines betekent”, lichtte dhr. Herholdt toe. “Om aan boord een indruk te krijgen van de omvang van het probleem, heb je een van deze kits nodig.”

Elders op de beurs trok het bedrijf Delapena Honing Equipment uit het Verenigd Koninkrijk veel bezoekers naar zijn stand, waar zij meer te weten kwamen over de hydraulisch aangedreven slijpmachine van het bedrijf. De machine is in staat een breed scala van componenten te slijpen, van cilindervoeringen tot verbindingsstangen. “Iedereen wil optimaal geslepen openingen hebben”, vertelde Paul Lane, wereldwijd manager Technische ondersteuning bij Delapena. Door te honen of slijpen wordt het oorspronkelijke arceringspatroon hersteld, wat de olieretentie ten goede komt. De snelheid waarmee materiaal wordt verwijderd is indrukwekkend; normaalgesproken duurt het met een slijpmachine op perslucht acht uur om materiaal te verwijderen tijdens het reviseren van een cilindervoering, maar volgens Delapena kan hun technologie dit proces in 25 minuten voltooien.

Elders op de beurs werden de live demonstraties van de ultrageluidproducten en -technologieën van SDT International bijgewoond door veel bezoekers, die graag meer wilden leren over de voordelen van het gebruik van ultrageluid voor lekdetectie, dichtheidstesten, voorspellend onderhoud en kwaliteitscontroles zoals in de auto-industrie worden uitgevoerd. Volgens SDT kunnen hun ultrageluidproducten worden gebruikt bij uiteenlopende toepassingen, onder meer bij luikdeksels, kranen, deuren en ramen, hydraulica, schakelpanelen, ventilatoren, lieren en pompen. De producten kunnen worden gebruikt voor het testen van kleppen, kabeldoorvoeren, containers, motoren, koppelingen, tandwielkasten, boegschroeven, warmtewisselaars en pneumatische systemen.

Nog een andere, interessante innovatie was te zien op de stand van Tero Marine. De voorspellende TM Master V2 module van dit bedrijf voert theoretische berekeningen uit van de werkelijke werkbelasting voor onderhoudswerk in een specifieke periode in de toekomst, en van de reserveonderdelen, kosten en manuren die nodig zijn om die werkzaamheden uit te voeren. Alle berekeningen zijn gebaseerd op componentopdrachten in de database, hun huidige status (laatst uitgevoerd) en de informatie die aan die opdrachten is gekoppeld (vereiste reserveonderdelen, personeel en andere kosten).

“Op de lange termijn kan een klant aanzienlijk op operationele kosten besparen omdat ze de reserveonderdelen, verbruiksartikelen en tijd die nodig zijn om de werkzaamheden uit te voeren van tevoren kunnen voorbereiden”, aldus Nicolay Henschien, senior accountmanager bij Tero Marine. “Deze module in combinatie met TM Master heeft onder meer als voordeel dat er beter kan worden voorspeld in welke maanden de kosten zullen oplopen en wanneer er mogelijk extra personeel moet worden aangetrokken.”

Behalve de beurs bleek ook de conferentie buitengewoon populair te zijn onder de bezoekers, die graag meer over de laatste trends en technologieën wilden horen van toonaangevende experts uit de industrie. In totaal waren er gedurende de drie dagen meer dan 40 sprekers, waaronder vooraanstaande namen zoals Robert Conachey, senior hoofdingenieur, American Bureau of Shipping (VS), Pierre C Sames, groepsdirecteur Technologie en Onderzoek, DNV GL (Duitsland), Rod McGregor, ontwikkelingsengineer, Defence Research and Development Canada (Canada) en Ian Cowper, hoofd Platformtechniek oorlogsschepen, Babcock International Group (VK).

Exhibitor Videos