Exposant Nieuwsberichten


ABB levert eerste brandstofcelsysteem voor Royal Caribbean

ABB heeft aangekondigd dat het zijn eerste brandstofcelsysteem voor proeven met een cruiseschip van Royal Caribbean zal leveren. Het wordt de eerste keer dat een brandstofsysteem als energiebron gaat dienen voor een luxe cruiseschip.

De proefinstallatie, inclusief regel-, omvormer- en transformatortechnologie van ABB, zal 100 kW aan energie genereren en is volledig ontwikkeld, aangepast voor gebruik op zee, geassembleerd en getest door ABB Marine & Ports.

Voor hun proefsysteem koos ABB voor een pure brandstofcelmotor op waterstof van Ballard Power Systems met PEM-membraan (Proton Exchange Membrane) van FCvelocity. Het systeem genereert energie door een elektrochemische reactie op de interface tussen de anode of kathode en het elektrolytmembraan te benutten. Er is dus geen sprake van een verbranding, en brandstof wordt direct omgezet in elektriciteit en warmte.

“We hebben ons als doel gesteld om de rook uit de schoorstenen te halen,” vertelde Harri Kulovaara, uitvoerend vicepresident Maritime & Newbuilding bij Royal Caribbean Cruises. “We zetten ons in voor innovatie, continue verbetering en ecologische verantwoordelijkheid; brandstofceltechnologie geeft ons de mogelijkheid om elk van deze drie pijlers te realiseren.”

Deze testinstallatie is onderdeel van de wens van Royal Caribbean om een emissievrije brandstofceltechnologie te integreren als deel van de vermogensvoorziening voor hun toekomstige Icon-klasse schepen.

- November 2017

Terug naar Nieuw


Toekomstige beurs: Electric & Hybrid Marine World Expo 2020, Juin 23, 24, 25, 2020, Hall 12 RAI Amsterdam, Nederland