Exposant Nieuwsberichten


Ombouw van 's werelds grootste veerboten op accu's voltooid

De grootste emissievrije veerboten ter wereld zijn officieel in de vaart genomen nadat gasten op 9 november aan boord stapten van de Tycho Brahe in Helsingborg (Zweden) en de Aurora in Helsingør (Denemarken) voor een speciale inwijdingsceremonie ter ere van de oplevering van alle volelektrische ombouwprojecten.

De Tycho Brahe en de Aurora zijn bij Öresund DryDocks omgebouwd van conventionele schepen met dieselmotoren tot schepen met accuvermogen, als onderdeel van de strategie van exploitant ForSea (voorheen HH Ferries Group) om de milieuvoetafdruk op de 4 kilometer lange route tussen Zweden en Denemarken te verminderen. De schepen varen op een zeer intensief gebruikte veerbootroute om meer dan 7,4 miljoen passagiers en 1,9 miljoen voertuigen tussen twee stedelijke havengebieden over te zetten.

De ombouw van deze meer dan 100 meter lange veerboten, beide gebouwd in 1991, bestond op elk schip uit de installatie van een accusysteem van 4.160 kWh plus accu-racks, energieopslagbeheersystemen en de vermogensdistributietechnologie van het Onboard DC Grid-systeem van ABB. Daarnaast leverde ABB geautomatiseerde wallaadstations met een industriële robot om aansluittijden te optimaliseren en de laadperiode te maximaliseren zodat 3D-laserscanning en draadloze communicatie tussen het schip en de wal mogelijk is.

“We zijn enorm blij dat het hele systeem gereed is om de emissievrije activiteiten te ondersteunen die we van begin af aan voor ogen hadden,” aldus Johan Röstin, CEO, ForSea. “Dit is een werkelijk grensverleggend project en degenen die ons voorbeeld willen volgen, kunnen lering trekken uit het werk dat wij met ABB hebben gedaan. Voor innovatie in de scheepvaartwereld is tijd en geduld nodig, en we zijn de milieuvoordelen die op het spel stonden nooit uit het oog verloren.”

Het project werd gesteund door INEA, het uitvoerend agentschap voor innovatie en netwerken van de Europese Unie.- November 2018

Terug naar Nieuw


Toekomstige beurs: Electric & Hybrid Marine World Expo 2020, Juin 23, 24, 25, 2020, Hall 12 RAI Amsterdam, Nederland