Exposant Nieuwsberichten


Schottel levert EcoPellers voor Noorse hybride ferry's

Voortstuwingsspecialist Schottel is geselecteerd door twee Noorse rederijen om acht nieuw gebouwde veerboten uit te rusten met haar nieuwe Schottel Rudder EcoPeller (SRE).

In samenwerking met Multi Maritime, de Noorse scheepsontwerper die de leiding heeft over de projecten, werd SRE gekozen om drie veerboten van Fjord1 te voorzien van elk twee 900 kW SRE 340 CP-schroeven en vijf veerboten van Torghatten Nord van elk twee 2.700 kW SRE 560 CP-schroeven.

Gjermund Johannessen, CEO van Multi Maritime, licht toe: “Onze nieuwe ferryontwerpen zijn het resultaat van voortdurende efficiencyoptimalisering. Elke mogelijke efficiëntieverbetering en elke optimalisatie van het energieverbruik op het gebied van design, componenten en uitrusting is benut. De keuze viel op de EcoPeller, omdat wij verwachten dat die onze doeleinden volledig ondersteunt.

Alle drie de schepen van Fjord1 moeten in 2018 worden opgeleverd. Twee van de schepen worden ingezet op de route Brekstad-Valset en het derde schip zal dienst doen op de route Husavik-Sandvikvåg. Fjord1 gaat de route Brekstad-Valset in 2019 exploiteren. De drie nieuwe MM62FD EL veerboten met elk een lengte van 66,4 meter en een breedte van 14,2 meter hebben een vervoerscapaciteit van 199 personen en 50 voertuigen. De hoofdvoortstuwing wordt geleverd door accu's die opnieuw worden opgeladen via een dockingstation; extra dieselmotoren garanderen dat de veerboten altijd kunnen varen.

De vijf MM125FD LNG ferry's die door Multi Maritime voor Torghatten Nord zijn ontworpen, gaan op de route Halhjem-Sandvikvåg varen. De veerboten met een lengte van 134 meter en een breedte van 20,7 meter kunnen 549 passagiers en 180 auto's vervoeren. Alle vijf de schepen worden tegelijkertijd gebouwd door twee scheepswerven voor oplevering in 2018.

Vard Brevik bouwt twee van de schepen voor Torghatten in Braila, Roemenië en in Brevik, Noorwegen. Schottel levert nog zes EcoPellers aan Yalova in Turkije die zijn bestemd voor Tersan Shipyard. De ferry's zijn voorzien van een LNG/elektrisch-hybride voortstuwingssysteem, met aanvullende accu's die als plug-in vanaf het vasteland kunnen worden opgeladen.

- June 2017

Terug naar Nieuw


Toekomstige beurs: Electric & Hybrid Marine World Expo 2020, Juin 23, 24, 25, 2020, Hall 12 RAI Amsterdam, Nederland