Exposant Nieuwsberichten


Rolls-Royce introduceert nieuw accusysteem voor schepen

In 2019 gaat Rolls-Royce SAVe Energy introduceren, een vloeistofgekoeld energieopslagsysteem op lithium-ion basis dat in staat is om 10-18 MWh te produceren voor veerboten, cruiseschepen en multifunctionele schepen. SAVe Energy heeft een modulair ontwerp waardoor het product kan worden geschaald overeenkomstig de energie- en vermogensbehoeften, en het voldoet aan internationale wettelijke voorschriften voor emissiearme en emissievrije voortstuwingssystemen.

De ontwikkeling van het product werd gedeeltelijk gefinancierd door het ENERGIX-programma van de Noorse Research Council of Norway, waarbij ook de scheepseigenaren Color Line, Norled en de Norwegian Coastal Administration Shipping Company betrokken zijn. SAVe Energy, dat onlangs klassegoedkeuring van DNV GL kreeg, wordt geleverd door de Power Electric-vestiging van Rolls-Royce in Bergen (Noorwegen) als onderdeel van de reeks complete scheepssystemen van het bedrijf.

SAVe Energy kan op verschillende gebieden worden toegepast, zoals voor bijstand in piekperiodes, draaiende reserves en op accu-aangedreven schepen. Volgens Rolls-Royce zal SAVe Energy, in combinatie met een motor op LNG of diesel als onderdeel van een hybride oplossing, de efficiëntie verhogen en emissies verlagen. Het is daarnaast geschikt om aan de meeste soorten voortstuwingseenheden te worden gekoppeld. In een hybride opstelling verwerkt SAVe Energy de piekbelasting, terwijl de hoofdgeneratoren aan de gemiddelde belasting zijn gerelateerd en de stuwingscapaciteit van de voortstuwingseenheden niet verminderen.

“Accusystemen zijn uitgegroeid tot een hoofdonderdeel van onze vermogens- en voortstuwingssystemen, en SAVe Energy wordt geïntroduceerd bij vele projecten waaraan we momenteel werken,” aldus Andreas Seth, uitvoerend vicepresident Elektrisch, automatisering en besturing voor het commerciële scheepvaartsegment van Rolls-Royce. “Dit omvat een upgrade-programma voor de cruiseveerboten van Hurtigruten, het geavanceerde visserijschip dat onlangs door Prestfjord is besteld en de aanhoudende retrofit-werkzaamheden aan offshore ondersteuningsschepen.” - August 2018

Terug naar Nieuw