Exposant Nieuwsberichten


Acculeverancier aangekondigd voor 's werelds eerste volledig elektrische havenboot voor afvalverzameling

Corvus Energy gaat de accu's leveren voor een nieuw vaartuig om rommel te verwijderen van het wateroppervlak in de haven van Oslo.

De volledig elektrische skimmer-werkboot wordt voorzien van een energieopslagsysteem (ESS) van 550 kWh van Corvus. De boot kan met deze ESS vier tot vijf uur lang blijven werken, en de accu's kunnen in slechts twee uur volledig worden opgeladen. Daarnaast heeft de boot zonnepanelen aan boord.

Het nieuwe vaartuig vervangt de huidige afval-skimmer, de Pelikan, die in de afgelopen 30 jaar zo'n 1500 ton afval van het wateroppervlak in de haven van Oslo heeft opgepikt.

De 12 meter lange aluminium boot wordt gebouwd door Grovfjord Mek Verksted (GMV). De boot wordt aangedreven door twee elektrische voortstuwingsmotoren en vier elektrische zijschroeven, waardoor het gemakkelijk in de haven en langs kades kan manoeuvreren. Door de combinatie van dekuitrusting, manoeuvreerbaarheid en energieopslag is de emissievrije skimmer-werkboot effectiever en efficiënter dan haar voorganger.

Roger Rosvold, vicepresident Sales, Corvus Energy: "Dit is pas het begin van de elektrificatie van werkboten in havens. We zijn ervan overtuigd dat er een enorme omschakeling van diesel naar accu's komt op allerlei soorten havenvaartuigen, omdat dit belangrijke voordelen biedt. Elektrische aandrijving vermindert emissies, waarvoor in veel havengebieden steeds strengere regels gelden. Bovendien zijn accu's veiliger en geruislozer voor de bemanning en besparen ze geld op brandstof en onderhoud voor eigenaren."

Het nieuwe volledig elektrische vaartuig voor de haven van Oslo wordt naar verwachting in december 2019 opgeleverd. Op deze manier kunnen Noorse havens ervaring opdoen met emissievrije oplossingen, en voor de toekomst waardevolle inzichten verkrijgen in de bouw, het gebruik en het verbeteren van de oplaadinfrastructuur voor andere werkboten.

- April 2019

Terug naar Nieuw