Exposant Nieuwsberichten


Danfoss gaat nieuwe elektrisch aangedreven oplossingen voor scheepslieren ontwikkelen

Danfoss Editron gaat een partnerschap aan met Kongsberg Evotec, onderdeel van de internationale technologiegroep Kongsberg Maritime, voor de ontwikkeling van een volledig elektrisch aangedreven scheepslier.

De nieuwe lier wordt aangedreven door het elektrische aandrijflijnsysteem van Editron, dat uit lichte en compacte maar krachtige reluctantie-geassisteerde permanente-magneetmotoren bestaat. Deze elektrische oplossingen benutten de ruimte beter in nieuwbouw- en ombouwprojecten. Ze besparen ook gewicht en ruimte vergeleken met traditionele hydraulisch aangedreven lieren, waarmee bovendien hoge installatiekosten zijn gemoeid vanwege hun afmeting en het grote aantal leidingen dat ervoor nodig is.

Door de integratie van elektrische componenten in de lieren kunnen ze op afstand worden bediend, wat hun responsiviteit op commando's verbetert en functionaliteit biedt met toepassingen op maat.

Het gebruik van op maat ontwikkelde toepassingen stimuleert ook andere efficiëntieverbeteringen, zoals lagere brandstofkosten en vermindering van de bijkomende CO2-emissies.

De software van de liertoepassing van Editron biedt lierspecifieke functionaliteiten, zoals draadspanningsregeling en -limiet, en snelheids-, positie- en remcontrole. Daarnaast zijn er meerdere veiligheidsfuncties rechtstreeks in de aandrijflijn geïmplementeerd. Dat verzekert een snelle respons bij storingsevenementen, en wordt bereikt door de aandrijvingen in een redundante opstelling te bedienen – een filosofie die is verankerd in de interface-architectuur van de aandrijving/besturing.

De eerste twee elektrische liersystemen met de aandrijflijn van Editron zijn geleverd aan de offshore en seismische markten. Begin 2019 zal opdracht worden gegeven voor het eerste grootschalige project dat vanuit Havyard in Leirvik (Noorwegen) wordt uitgevoerd. Daar worden tien lieren en twintig aandrijvingen en motoren geïnstalleerd op een pelagische trawler.- January 2019

Terug naar Nieuw


Toekomstige beurs: Electric & Hybrid Marine World Expo 2020, Juin 23, 24, 25, 2020, Hall 12 RAI Amsterdam, Nederland