Exposant Nieuwsberichten


The Fjords kondigt volledig elektrische passagiersferry Future of the Fjords aan

De Noorse veerbootexploitant The Fjords heeft bevestigd dat ze bezig zijn met de bouw van een volledig elektrisch zusterschip voor haar dieselelektrische plug-in hybride Vision of the Fjords. Het schip wordt in april 2018 te water gelaten.

De 42 meter lange Future of the Fjords van koolstofvezel is momenteel in aanbouw bij scheepswerf Brødrene Aa. Het nieuwe schip behoudt het zigzag-ontwerp en de milieuvriendelijke constructie van de Vision of the Fjords en heeft een romp met een minimale kielzog wat minder oevererosie veroorzaakt. Het biedt aan maximaal 400 passagiers een panoramisch uitzicht op de westelijke Noorse fjorden.

“Onderhuids is dit nieuwe vaartuig revolutionair anders.”, aldus Rolf Sandvik, CEO van The Fjords. “Wanneer de Vision of the Fjords de Nærøyfjord die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat binnenvaart, schakelt de ferry van diesel over op elektrische voeding. Dit betekende een grote stap vooruit in ons streven om het toerisme in dit prachtige maar kwetsbare natuurlandschap te transformeren, en met dit nieuwe schip wordt onze droom werkelijkheid. Een visie die verwezenlijkt wordt.”

Het nieuwe lichte vaartuig in de DNV GL-klasse wordt aangedreven door twee elektromotoren van 300 kW die een kruissnelheid van 16 knopen mogelijk maken op de route door de fjord tussen Flåm en Gudvangen. Werkzaamheden om de laadinfrastructuur te verbeteren en zo de geplande 700 vaarten per jaar mogelijk te maken, zijn momenteel in het beginstadium, met de lokale leverancier Aurland Energiverk in de kopgroep. Naast het nieuwe voortstuwingssysteem beschikt de Future of the Fjords over een verbeterd IT-systeem en een restaurant.

De Future of the Fjords zal ongeveer 17 miljoen dollar kosten; aanmerkelijk duurder dan het prijskaartje van 10,6 miljoen dollar dat aan de Vision of the Fjords hing. Een groot deel van de extra investering is het gevolg van de keuze voor een volledig elektrische oplossing. Enova, een organisatie die oplossingen met lage emissies promoot, gesteund door het Noorse ministerie van petroleum en energie, heeft 2,1 miljoen dollar in het project geïnvesteerd om dit tot een succes te maken. Het project wordt tevens gesteund door de milieubeweging Bellona.

- June 2017

Terug naar Nieuw


Toekomstige beurs: Electric & Hybrid Marine World Expo 2020, Juin 23, 24, 25, 2020, Hall 12 RAI Amsterdam, Nederland