Exposant Nieuwsberichten


Norled gaat 's werelds eerste waterstof-elektrische veerboot bouwen

De Noorse dienst voor openbare wegen en Norled hebben een overeenkomst getekend voor de bouw van 's werelds eerste waterstof-elektrische veerboot.

De nieuwe veerboot, waarvoor ten minste 50% van de energiebehoefte door waterstof wordt geleverd, wordt in 2021 in de vaart genomen in Rogaland, Noorwegen, en zal volledig emissieloos zijn. De veerboot creëert een verbinding tussen Hjelmeland, Skipavik en Nesvik op Nationale Weg 13 en kan maximaal 299 passagiers en 80 auto's vervoeren.

“We zijn heel opgetogen over het op handen zijnde ontwikkelingscontract voor de eerste waterstof-elektrische veerboot ter wereld. Norled wil een drijvende kracht zijn voor het gebruik van groene technologie, en we zijn dankbaar voor de kans om dit potentieel baanbrekende nieuwe schip te mogen bouwen,” zo vertelde plaatsvervangend CEO van Norled Lars Jacob Engelsen aan Electric & Hybrid Marine Technology International.

De accu-aangedreven veerboot van Norled, de MF Ampere, heeft internationaal veel aandacht gekregen sinds haar introductie in 2015. Volgens Engelsen zal de accutechnologie die als proef op de Ampere is getest, in 2022 op 72 veerboten in Noorwegen zijn geïmplementeerd. Hij hoopt dat de nieuwe waterstofveerboot net zo succesvol zal zijn.

Hij voegde daaraan toe: “De ontwikkeling van waterstofveerboten zal hopelijk leiden tot technologische vooruitgang, zodat ze over nog langere afstanden kunnen varen – afstanden waarvoor de huidige accutechnologie nog ongeschikt is.”

Engelsen vertelde Electric & Hybrid Marine Technology International dat de nieuwe veerboot op vloeibare waterstof zal varen, maar dat Norled nog moet beslissen op welke scheepswerf ze wordt gebouwd.- January 2019

Terug naar Nieuw


Toekomstige beurs: Electric & Hybrid Marine World Expo 2020, Juin 23, 24, 25, 2020, Hall 12 RAI Amsterdam, Nederland