Exposant Nieuwsberichten


's Werelds eerste installatie voor automatisch aanleggen met succes getest door Wärtsilä

Technologiegroep Wärtsilä heeft zijn nieuwe autodocking-technologie met goed gevolg getest. De tests werden uitgevoerd op de Folgefonn, een hybride veerboot met een lengte van 83 meter van de Noorse exploitant Norled en uitgerust met een draadloos oplaadsysteem van Wärtsilä. De installatie van automatisch aanleggen op een veerboot is een wereldprimeur.

Het testen van de autodocking-installatie begon in januari van dit jaar en werd in april voltooid met havenproeven. Het autodocking-project wordt gesteund door de Noorse staatsonderneming Innovasjon Norge (Innovatie Noorwegen).

De procedure bestond onder meer uit activering van het systeem op ongeveer 2.000 m van de kade terwijl het schip op normale snelheid bleef varen. Vervolgens remde het systeem de snelheid geleidelijk af, en activeerde het automatisch de positionerings- en aanlegmanoeuvres totdat het schip veilig aan de kade was afgemeerd. Volgens Wärtsilä hoefde de kapitein het gezag op geen enkel moment tijdens de tests handmatig over te nemen.

Wanneer het schip klaar is om af te varen, kan het systeem op identieke maar omgekeerde wijze worden gebruikt voor de vertrekprocedure. Alle manoeuvres van het schip, inclusief het sturen en de voortstuwing, worden automatisch door de software bestuurd. Handmatig ingrijpen en besturen is echter op elk willekeurig moment mogelijk.

Norled heeft de Folgefonn aan Wärtsilä beschikbaar gesteld voor verdere ontwikkeling van een aantal van Wärtsilä's Smart Marine-producten en -systemen. Voorbeelden van Wärtsilä-technologieën die al zijn geïnstalleerd en getest, zijn hun energieoptimalisatiesysteem, hybride voortstuwingssysteem, draadloze inductielaadsysteem voor accu's en energieopslag. De veerboot kan nu worden gebruikt met automatisch draadloos laden, automatisch op vacuüm gebaseerd afmeren en automatisch aanleggen.

“We zijn blij dat we de inspanningen van Wärtsilä kunnen ondersteunen om meer efficiëntie voor scheepsexploitanten te creëren,” aldus Sigvald Breivik, technisch directeur van Norled. “Technologieën die de veiligheid verbeteren, de bedrijfskosten verlagen en de milieu-impact verminderen, zijn alleen maar goed voor onze sector.”

- May 2018

Terug naar Nieuw


Toekomstige beurs: Electric & Hybrid Marine World Expo 2020, Juin 23, 24, 25, 2020, Hall 12 RAI Amsterdam, Nederland