Exposant Nieuwsberichten


Gondán introduceert nieuwe hybride ijsbreker/sleepboot

De Gondán scheepswerf in Figueras heeft een nieuwe hybride ijsbreker/begeleidingssleepboot naar een ontwerp van Robert Allan geïntroduceerd voor de haven van Luleå in Zweden.

De nieuwe sleepboot heeft een ijsbrekend ontwerp van de RAL TundRA 3600-H klasse en is volledig aangepast aan de operationele vereisten van de haven van Luleå. Het schip is in staat om ijs van 1 meter te breken bij snelheden tot 3 knopen. Taken en diensten van het schip zijn onder meer ijsmanagement, begeleiding, scheepsassistentie, slepen in kustwateren, brandbestrijding en navigatie.

Met een rompstructuur die de Fins-Zweedse ijsklasseregels overtreft, wordt de 36 meter lange sleepboot geclassificeerd door Lloyd's Register. Het schip wordt uitgerust met een hybride voortstuwingssysteem dat bestaat uit twee dieselmotoren, asgeneratoren/-motoren en accu's voor energieopslag.

Met een verwachte trekkracht van ongeveer 100 ton in de diesel-mechanische modus met aanvullende capaciteit van de accu's, zal deze sleepboot naar verwachting 's werelds krachtigste ijsbrekende begeleidende sleepboot van deze omvang met elektrificatie zijn.

De keuze voor Gondán voor de bouw van het schip was het resultaat van een internationale wedstrijd voor scheepsbouwers.

- November 2018

Terug naar Nieuw