Exposant Nieuwsberichten


Bouw van baanbrekende eerste boot op waterstofbrandstofcellen begonnen

Golden Gate Zero Emission Marine (GGZEM) heeft de aanvang aangekondigd van de bouw van de Water-Go-Round, een baanbrekende boot op waterstofbrandstofcellen. De catamaran (lengte 21,3 meter) wordt gebouwd door Bay Ship & Yacht in Alameda (Californië, VS) en zal de voordelen van waterstofbrandstofcellen voor de commerciële maritieme industrie demonstreren. Naar verwachting wordt de bouw in september 2019 voltooid.

Joseph W Pratt, CEO van GGZEM: “Exploitanten over de hele wereld zien dat elektrische aandrijflijnen op waterstofbrandstofcellen zowel milieu- als economische voordelen kunnen bieden. GGZEM en onze partners zijn er trots op dat we door Californië zijn geselecteerd om dit aan boord van de Water-Go-Round te demonsteren.”

Financiering voor de subsidie van de California Air Resources Board (CARB) voor de eerste emissievrije veerboot in het land wordt verstrekt door California Climate Investments, een staatsprogramma voor het terugdringen van broeikasgasemissies. Het Bay Area Air Quality Management District beheert het project, samen met andere partners waaronder Bay Ship & Yacht, BAE Systems, Hydrogenics, Red and White Fleet, Incat Crowther, Hexagon Composites, de havenautoriteit van San Francisco en Sandia National Laboratories.

Na de tewaterlating van de Water-Go-Round doet de boot eerst drie maanden dienst in San Francisco Bay, zodat Sandia National Laboratories een onafhankelijke prestatiebeoordeling kan uitvoeren en gegevens kan verzamelen waarmee de CARB de geschiktheid van de technologie voor de scheepvaartsector kan vaststellen. Daarnaast zullen partners feedback van exploitanten en passagiers verzamelen om het beste commerciële gebruik van de boot te bepalen. Red and White Fleet is van plan om de Water-Go-Round als de eerste van meerdere vaartuigen met integraties van GGZEM te gaan gebruiken om aan hun belofte van een volledig emissievrije vloot in 2025 te voldoen.

Tom Escher, president van Red and White Fleet: “De Water-Go-Round is het begin van de overstap van scheepsbrandstoffen op basis van koolwaterstof naar niet-vervuilende waterstofbrandstoffen. Californië zal aan de wereldwijde scheepvaartgemeenschap laten zien dat waterstofbrandstofcellen geen vervuiling opleveren en dat de hele wereld daarvan profiteert.”

- December 2018

Terug naar Nieuw