Exposant Nieuwsberichten


Uitrusting van eerste volledig elektrische schepen in Canada geleverd door Schottel en Damen

Schottel heeft een contract met Damen Shipyards getekend om de eerste volledig elektrische schepen die in Canada dienst gaan doen van uitrusting te voorzien.

De twee nieuwe double-ended veerboten zullen worden geëxploiteerd door MTO, de veerbootdienst van het Ministerie van Transport van Ontario. Met Damens concept van volledige elektrificatie voor de veerboten, die Kingston en Wolfe Island evenals Millhaven en Amherst Island zullen aandoen, worden emissies verlaagd met het equivalent van 7.000.000 kg aan koolstofdioxide per jaar.

De veerboot voor Amherst Island is gepland voor oplevering in 2020. Met een lengte van 68 meter en een breedte van 25 meter kan de veerboot tot 300 passagiers en 42 auto's vervoeren. De veerboot voor Wolfe Island, die in 2021 voor oplevering is gepland, krijgt een lengte van 98 meter en een breedte van 25 meter om maximaal 399 passagiers en 75 auto's te vervoeren. Beide veerboten gaan varen met een snelheid van maximaal 12 knopen, dezelfde snelheid als met conventionele voortstuwing.

Elke veerboot wordt voortgestuwd door vier Schottel STP 260 FP contra-roterende schroeven, elk met een ingangsvermogen van maximaal 550 kW. Accu's leveren het vermogen voor de hoofdvoortstuwing, met een dieselmotor als back-up om mobiliteit te verzekeren. Het voortstuwingsconcept impliceert een stijging van de vermogensopname tot 650 kW als gevolg van een verbeterde diepgang die met de accu's wordt gerealiseerd. Gezien hun werkgebied op Lake Ontario en de St. Lawrence rivier in de Canadese provincie Ontario, voldoen de thrusters aan de vereisten van ijsklasse 1A.

“Voor dit project hebben we nauw samengewerkt met Schottel, met als doel om zeer efficiënte toekomstige innovaties en groene technologieën voor duurzame vermogensoplossingen te identificeren,” vertelde Leo Postma, manager voor de regio Canada bij Damen Shipyards. “Het internationale netwerk van Schottel en hun kennis op voortstuwingsgebied waarop we al tientallen jaren vertrouwen en die we al ondersteund hebben, zorgden ervoor dat dit project een totaaloplossing voor de klant heeft opgeleverd.”

- November 2018

Terug naar Nieuw


Toekomstige beurs: Electric & Hybrid Marine World Expo 2020, Juin 23, 24, 25, 2020, Hall 12 RAI Amsterdam, Nederland