Exposant Nieuwsberichten


The Fjords mikt op Oslo met nieuwe emissievrije Legacy of The Fjords

De Noorse exploitant van passagiersferry's The Fjords heeft plannen bekendgemaakt voor de toevoeging van nog een elektrisch schip aan hun vloot, met het nieuws dat Brødrene AA begonnen is met de bouw van de Legacy of The Fjords.

De catamaran van koolstofvezel heeft een capaciteit van 400 personen en wordt gebouwd naar hetzelfde ontwerp als zijn zusterschepen de Vision of The Fjords en de Future of The Fjords. De eigenaren doen echter een gewaagde zet door het schip in een geheel nieuw werkgebied in te zetten, namelijk de Noorse hoofdstad Oslo.

The Fjords, dat in gezamenlijk eigendom is van het toeristenbureau Flåm AS en de toonaangevende Noorse veerbootexploitant Fjord1, exploiteert 11 schepen die dienstdoen in het fjordengebied in het westen van Noorwegen. De Vision en de Future zijn momenteel de vlaggenschepen, met dagelijkse afvaarten tussen Flåm en Gudvangen over de Naerøyfjord, een UNESCO werelderfgoed. Vanaf juli 2019 zal echter het Seasight-scheepsontwerp van Brødrene AA, aangedreven door een accuoplossing van Westcon, in een stedelijke omgeving te zien zijn.

“Oslo is heel anders dan Flåm, maar wij vinden dat hier dezelfde mate van operationele verantwoordelijkheid en milieuzorg van toepassing is – vooral gezien het feit dat Oslo door de EU tot Groene Hoofdstad 2019 is uitgeroepen,” vertelde Rolf Sandvik, CEO van The Fjords. “We willen nieuwe normen neerzetten voor stedelijke omgevingen, precies zoals we voor natuurlijke omgevingen hebben gedaan. De stille, zeer efficiënte, emissievrije Legacy of The Fjords stelt ons in staat om dat te doen.”

De Noorse premier Erna Solberg kondigde de plannen voor het schip officieel aan in november, toen zij in Gudvangen de rol van peettante van de Future of The Fjords op zich nam. Daar bevestigde zij dat het nieuwe schip steun zou ontvangen van de overheidsorganisaties Enova en het NOx Fund, die zijn opgericht om emissiearme technologie te introduceren.

De Legacy of The Fjords gaat van een speciaal gebouwd PowerDock gebruikmaken – een drijvende laadoplossing die oorspronkelijk voor de Future of The Fjords ontworpen was – waarmee het schip zijn accucapaciteit van 2.4 MWh in 20 minuten kan opladen. Het PowerDock neemt gedurende de hele dag stroom van het lokale netwerk af – en slaat ook verbruiksartikelen, brandstof en afval op om te worden opgehaald – en voorkomt daarmee niet-duurzame, kostbare stroompieken. De mogelijkheid om grijs- en zwartwater op te slaan zorgt ervoor dat er geen emissies in het water of de lucht terechtkomen.

“Dit is een aanzienlijke maar belangrijke investering,” concludeerde Sandvik. “Vanuit een groeiperspectief luidt dit een nieuwe fase voor het bedrijf in, maar nog belangrijker is dat het aan andere exploitanten hier en in de rest van de wereld laat zien dat het mogelijk is om op de beste manier voor het milieu te zorgen en tegelijkertijd een sensationele ervaring voor passagiers te bieden, zowel in steden als in natuurlijke landschappen.

De Legacy wordt een uniek schip, maar we hopen dat we een model kunnen bieden voor duurzaam transport in de toekomst – een model dat andere verantwoordelijke, vooruitziende steden en scheepseigenaren zal aansporen hetzelfde te doen. Dat wordt onze nalatenschap.”- November 2018

Terug naar Nieuw


Toekomstige beurs: Electric & Hybrid Marine World Expo 2020, Juin 23, 24, 25, 2020, Hall 12 RAI Amsterdam, Nederland