Exposant Nieuwsberichten


Kongsberg neemt commerciële scheepvaarttak van Rolls-Royce over

Rolls-Royce heeft een overeenkomst getekend voor de verkoop van zijn commerciële scheepvaartactiviteiten aan Kongsberg voor een bedrag van 650 miljoen Amerikaanse dollar. De verkoop, die naar verwachting in het eerste kwartaal van 2019 zal doorgaan afhankelijk van toestemmingen van de regelgevende instanties, omvat voortstuwingstechnologieën, dekinstallaties, automatiserings- en besturingssystemen, het servicenetwerk, scheepsontwerpcapaciteiten en activiteiten in verband met scheepsinformatie. De verkoop omvat niet Bergen Engines, dat onderdeel blijft van Rolls-Royce Power Systems, en ook niet het marineonderdeel van Rolls-Royce.

Deze stap is het gevolg van een strategische herziening door Rolls-Royce die in januari 2018 werd aangekondigd met betrekking tot zijn commerciële scheepsactiviteiten, met ongeveer 3.600 werknemers waarvan de meerderheid werkzaam is in de regio Scandinavië. In 2017 had het bedrijf een omzet van 1 miljard USD met een bedrijfsverlies van 91 miljoen USD.

Rolls-Royce verwacht dat de verkoop een positief winstresultaat van 65 miljoen USD zal hebben gebaseerd op de pro forma cijfers voor 2017. “Deze overeenkomst is goed nieuws voor Rolls-Royce en Kongsberg en vindt plaats in een tijd dat de maritieme industrie aan de vooravond staat van een spannend nieuw tijdperk waarin digitale en elektrische technologieën de scheepvaart zullen transformeren,” aldus Mikael Makinen, president van het commerciële scheepvaartonderdeel van Rolls-Royce.

Kongsberg financiert de overname met een combinatie van nieuw aandelenkapitaal en een nieuwe obligatielening. “Deze overname maakt van ons een meer complete leverancier aan de maritieme industrie,” vertelde Geir Håøy, CEO en president van Kongsberg. “De maritieme industrie wordt steeds geglobaliseerder en maakt ingrijpende technologische en marktgestuurde veranderingen door. Met deze overname versterken we onze strategische positie bij scheepseigenaren, scheepswerven en andere klanten en partners.” - July 2018

Terug naar Nieuw


Toekomstige beurs: Electric & Hybrid Marine World Expo 2020, Juin 23, 24, 25, 2020, Hall 12 RAI Amsterdam, Nederland