Exposant Nieuwsberichten


DNV GL lanceert onderzoeksinitiatief rond lithium-ion accu's

Classificatiebureau DNV GL heeft de lancering van een gemeenschappelijk ontwikkelingsproject aangekondigd om meer inzicht te verwerven in het gebruik van lithium-ion accu's in de scheepvaartsector. Bij het initiatief zijn meer dan twaalf partners afkomstig uit de gehele waardeketen aangesloten, waaronder vlaggenstaten, onderzoeksinstellingen, leveranciers van accu- en voortstuwingssystemen, producenten van branddetectie- en blussystemen, evenals scheepseigenaren, exploitanten en scheepswerven.

“Door schepen uit te rusten met accu's voor een hybride of zuiver elektrische voortstuwing, kan de sector het brandstofverbruik, de betrouwbaarheid en de operationele kosten optimaliseren,” aldus Geir Dugstad, directeur scheepsclassificatie en technisch directeur van DNV GL – Maritime. “Maar om het volledige potentieel van deze technologie te benutten, moeten we over de nodige kennis en normen beschikken om ervoor te zorgen dat deze producten en het veiligheidsregime voldoen aan de eisen van alle stakeholders. Tegelijkertijd moeten we gunstige marktomstandigheden creëren om de technologie met succes op de markt te brengen.”

Volgens DNV GL hopen de partners aan het einde van het ontwikkelingsproject voldoende inzichten te hebben verworven om hun eigen producten en diensten te optimaliseren, en daarnaast een reeks van inputs te hebben ontwikkeld die door de sector kunnen worden gebruikt om de ontwikkeling van zowel de accu's als de daaraan gerelateerde systemen, procedures en goedkeuringsprocessen te versnellen. Het ontwikkelingsprogramma ging eind 2017 van start en zal worden afgerond met verspreidingsactiviteiten in 2019.

Belangrijke doelstellingen van het programma zijn onder meer de ontwikkeling en evaluatie van een veiligheidsmodel op basis van bestaande kennis, een gezamenlijke risicoanalyse met betrekking tot lithium-ion accu's, een programma van veiligheidstests voor accu's, veiligheidssimulaties met accu's en de ontwikkeling en verfijning van analyse-instrumenten, plus

projectbeheer, verspreiding en omzetting in vereisten en voorschriften.

Projectpartners zijn onder meer de Noorse Maritieme Autoriteit, de Deense Maritieme Autoriteit, het Noorse Instituut voor Defensieonderzoek (Forsvarets Forskningsinstitutt, FFI), Corvus Energy, PBES, FIFI4MARINE, Nexceris, Rolls-Royce Marine, ABB, Stena, Scandlines en Damen.

- March 2018

Terug naar Nieuw


Toekomstige beurs: Electric & Hybrid Marine World Expo 2020, Juin 23, 24, 25, 2020, Hall 12 RAI Amsterdam, Nederland