Exposant Nieuwsberichten


Norled bestelt 's werelds eerste hybride catamarans voor commercieel gebruik

Norled, een van de grootste exploitanten van veer- en expresboten, heeft twee dieselelektrische catamarans van 24 meter besteld bij scheepswerf GS Marine. De schepen zullen 's werelds eerste hybride catamarans zijn die als commercieel vervoermiddel in de vaart worden genomen.

De catamarans, ontworpen door scheepsarchitect Ingebjørn Aasheim, bieden plaats aan 86 passagiers en kunnen snelheden tot 20 knopen behalen. Ze worden vanaf 1 januari 2019 ingezet op twee verschillende routes in het Noorse Røværsambandet, tussen Haugesund en Røvær, en tussen Feøy, Haugesund en Kveitevik.

In samenwerking met Brunvoll Mar-El zal Servogear het volledige hybride voortstuwingssysteem voor beide schepen leveren. Behalve de propellers, de effectroeren en het design van de propellertunnels zal Servogear ook hun plug-in hybridesysteem EcoFlew Propulsor leveren, een oplossing die een hybride transmissie aan een elektromotor koppelt. Brunvoll Mar-El zal de regelsystemen, het vermogensbeheer en de accu's ontwerpen en leveren. De ontwikkeling van de uitrusting wordt ondersteund door Innovation Norway.

De twee schepen zullen elektrisch accuvermogen gebruiken wanneer ze dicht langs de kust varen, maar zullen de dieselmotoren inzetten om hun topsnelheid te halen.

“Dit is een uniek project, waar we met veel trots aan meewerken. De exploitant kan elektrisch varen in stadshavens met lokale nul-uitstoot,” aldus Otto Pedersen, sales- en marketingdirecteur van Servogear. “In vergelijking met een conventionele CPP-voortstuwingslijn levert het hybridesysteem operationele kostenbesparingen op en een verlenging van de levensduur van de hoofdmotor. Het is ook een belangrijke stap in de richting van milieuvriendelijke schepen, aangezien de NOx- en CO2-uitstoot worden gereduceerd.”

- November 2017

Terug naar Nieuw


Toekomstige beurs: Electric & Hybrid Marine World Expo 2020, Juin 23, 24, 25, 2020, Hall 12 RAI Amsterdam, Nederland