Exposant Nieuwsberichten


Kongsberg kiest voor Leclanché als leverancier van energieopslagsystemen

Maritiem technologiebedrijf Kongsberg Maritime koos voor Leclanché als accu-partner en leverancier van aangepaste energieopslagoplossingen voor schepen.

Via het partnerschap zal Leclanché een van de grootste orders voor scheepsaccusystemen ooit leveren voor negen schepen met in totaal 45 MWh aan accu's. De systemen worden bij de faciliteit van Leclanché in Zwitserland gebouwd, terwijl de cellen bij de faciliteit van Leclanché in Willstätt, Duitsland, worden geproduceerd.

Het eerste project dat gezamenlijk wordt uitgevoerd is de Yara Birkeland, 's werelds eerste autonome en elektrische emissievrije containerschip, voor een order die is geplaatst door YARA, een bedrijf voor kunstmeststoffen en leverancier van milieuoplossingen. Naar verluidt zal de Yara Birkeland 40.000 vrachtwagenritten per jaar vervangen, met als doel om NOx- en CO2-emissies te elimineren en de verkeersveiligheid te verbeteren. Daarnaast worden ook de geluidsoverlast en stofemissies verminderd die de vrachtwagens momenteel produceren in een dichtbevolkt, stedelijk gebied.

Het tweede project houdt verband met schepen van de 'Grimaldi Green 5th Generation' (GG5G). Grimaldi is een van 's werelds grootste exploitanten van roro-schepen voor vrachtvervoer en ropax-schepen voor passagiersvervoer. Het hybride voortstuwingssysteem van Kongsberg omvat de levering en integratie van asgeneratoren, frequentieregelaars en energiebeheersystemen, samen met accusystemen van Leclanché. De GG5G-schepen zijn de eerste in een nieuwe reeks hybride roro-schepen die tijdens het navigeren fossiele brandstof gebruiken, terwijl accu's bijstand bieden gedurende piekperioden en elektriciteit leveren in de haven.

In een verklaring die Leclanché publiceerde, onderstreept het partnerschap de strategie van het bedrijf als een verticaal geïntegreerde systeemleverancier aan groeimarkten zoals de koopvaardij en voertuigtransportsector, waarmee men verder gaat dan alleen een 'pure play' celproducent.

Frode Kaland, uitvoerend vicepresident Supply chain bij Kongsberg Maritime: “Het vermogen van Leclanché om de volledige waardeketen aan te bieden, vanaf het ontwerp en de productie van lithiumcellen in Europa tot complete accusystemen die zijn goedgekeurd voor scheepstoepassingen, aangevuld met onze eigen hybride vermogenstechnologie, betekent dat wij ons kunnen positioneren als één enkele leverancier van complete elektrificatie-oplossingen, die lagere operationele kosten opleveren en milieuduurzaamheid voor alle soorten schepen mogelijk maken.”

- November 2018

Terug naar Nieuw


Toekomstige beurs: Electric & Hybrid Marine World Expo 2020, Juin 23, 24, 25, 2020, Hall 12 RAI Amsterdam, Nederland