Exposant Nieuwsberichten


Hybride-elektrische veerboot van Stena Line biedt enorme operationele en milieubesparingen

De veerboot de Stena Jutlandica, die passagiers en voertuigen vervoerd, heeft haar eerste maand als hybride-elektrisch schip erop zitten. De exploitant meldde dat de eerste weken met afvaarten tussen Göteborg, Zweden, en Frederikshavn, Denemarken, de verwachtingen van het bedrijf hebben overtroffen.

De milieubesparingen als gevolg van het gebruik van accuvermogen – voor een verminderd gebruik van de generator en manoeuvreren in de haven – bedragen ongeveer 500 ton aan bespaarde brandstof en 1500 ton aan verminderde CO2. Dat komt overeen met de jaarlijkse uitstoot van ongeveer 600 auto's.

“Het is heel spannend om met de Stena Jutlandica op elektrisch vermogen te varen,” zei Erik Lewenhaupt, hoofd voor duurzaamheid bij Stena Line. “Naarmate zowel de omvang als de kosten van accu's afnemen, wordt varen op accu's een heel aantrekkelijk alternatief voor conventionele scheepsbrandstof, aangezien het mogelijk moet zijn om in de toekomst volledig emissievrij te varen.”

Het project, dat gedeeltelijk door de Zweedse instantie voor transportbeheer en door de EU wordt gefinancierd, wordt in meerdere stappen uitgevoerd om het schip tijdens de vaart te testen en beoordelen.

Voor de eerste stap schakelde het schip over op elektrisch vermogen om het gebruik van de dieselgeneratoren te beperken, en voor het manoeuvreren en aandrijven van de boegschroeven wanneer het schip zich in de haven bevindt. De technische oplossingen die hiervoor werden geïnstalleerd zijn ontwikkeld door Stena Teknik in samenwerking met Callenberg Technology Group.

Voor de tweede stap wordt het accuvermogen gekoppeld aan twee van de vier hoofdmachines, wat betekent dat de Stena Jutlandica binnen de archipel op elektrisch vermogen kan varen over een afstand van tien zeemijlen op weg naar de vuurtoren op het eiland Vinga bij Göteborg, Zweden. Het werk voor de tweede stap is begonnen en het doel is om dit binnen ongeveer drie jaar te implementeren.

Gedurende de derde stap worden elk van de vier hoofdmachines aan de accu's gekoppeld en zal het schip de 50 zeemijlen tussen Zweden en Denemarken op alleen elektrisch vermogen kunnen afleggen. Als het project succesvol is, zal accuvermogen ook voor andere schepen binnen de vloot van Stena Line worden overwogen.

Volgens Johan Stranne, senior hoofdingenieur op de Stena Jutlandica, hebben zich al een aantal voordelen aangediend. “We hebben ons gebruik van de dieselgeneratoren drastisch kunnen terugdringen en hoeven er nu slechts één te gebruiken in plaats van drie. Een ander positief effect heeft te maken met veiligheid; omdat we continu toegang hebben tot elektriciteit, is het risico op stroomstoringen minimaal.”- October 2018

Terug naar Nieuw


Toekomstige beurs: Electric & Hybrid Marine World Expo 2020, Juin 23, 24, 25, 2020, Hall 12 RAI Amsterdam, Nederland