Exposant Nieuwsberichten


Nieuwe trawler wordt voorzien van Rolls-Royce hybride voortstuwingssysteem

Rolls-Royce heeft een contract gewonnen voor het ontwerpen van een nieuwe 70 meter lange stern trawler en het leveren van de uitrusting voor het schip in opdracht van Olympic Seafood uit Fosnavåg, Noorwegen.

Dit uiterst geavanceerde vissersschip wordt gebouwd door de Cemre scheepswerf in Turkije, die ook een contractuele optie heeft voor de bouw van een tweede schip van hetzelfde type voor Olympic Seafood. Het betreft het NVC 370-type met een romp met lage weerstand.

Stig Remøy, president en CEO van Olympic Seafood: “Dit is een nieuwe, moderne generatie trawler. Het motto tijdens de planning en het ontwerp van het nieuwe schip was 'smarter, groener en veiliger'. Het concept sluit dankzij het lage energieverbruik en de verminderde emissies naadloos aan bij onze strategie van duurzame visvangst. Rolls-Royce heeft een centrale rol gespeeld in de ontwikkeling van ons nieuwe schip.”

Het nieuwe schip zal worden voorzien van een Rolls-Royce B33:45 dieselmotor. Het hybride voortstuwingssysteem kan in mechanische en dieselelektrische modus varen om het geïntegreerde roer- en schroefsysteem Promas aan te drijven. De hybride asgenerator zorgt voor optimale efficiency van de schroef en motor door beide op hun meest efficiënte stand te laten draaien. Rolls-Royce levert ook de nieuwste lieren, aangedreven door een permanente-magneetelektromotor.

Monrad Hide, VP van Sales bij Rolls-Royce: “We werken graag samen met ambitieuze scheepseigenaren zoals Stig Remøy en zijn team. We hebben een zeer efficiënte trawler ontworpen, die uitgerust wordt met een totaalpakket van vermogens-, voortstuwings-, elektrische en geautomatiseerde systemen. Dit biedt voordelen voor de eigenaar en het milieu, evenals veiligheid en goede werkomstandigheden voor de bemanning.”

Het nieuwe schip van Olympic is ontworpen voor zowel bodemtrawl- als pelagische trawlvisserij. Het dek wordt uitgerust met een moderne visverwerkende fabrieksinstallatie voor het verwerken en invriezen van witte vis en garnalen om een hoge kwaliteit vangst te verzekeren. Het schip zal naar verwachting in 2020 door de werf worden opgeleverd. - April 2018

Terug naar Nieuw


Toekomstige beurs: Electric & Hybrid Marine World Expo 2020, Juin 23, 24, 25, 2020, Hall 12 RAI Amsterdam, Nederland