Beursreview 2016

“Wat een fantastische beurs!” glunderde Graham Johnson, algemeen directeur van UKI Media & Events en organisator van de Electric & Hybrid Marine World Expo. “Het is zo ongelooflijk druk geweest. Er is duidelijk een grote vraag naar elektrische en hybride voortstuwingssystemen en de technologische ontwikkeling gedurende de afgelopen 12 maanden sinds de beurs van vorig jaar is opzienbarend geweest. Je kunt rustig stellen dat de scheepvaartindustrie aan het innoveren is en dat momenteel sneller dan in welke andere industrie dan ook op elektrische en hybride systemen wordt overgestapt!”

Ruim 150 bedrijven exposeerden hun producten op de beurs dit jaar en de meer dan 3000 bezoekers maakten kennis met de nieuwste ideeën, concepten, technologieën en componenten voor elektrische en hybride maritieme toepassingen. In de conferentieruimte en het gratis bij te wonen Open Technology Forum presenteerden meer dan 60 toonaangevende experts uit de hele wereld technische papers over de nieuwste en volgende generatie technologieën die de schepen van de toekomst gaan aandrijven.

De aankondigingen van de exposanten gedurende de drie beursdagen stonden hoofdzakelijk in het teken van nieuwe producten en nieuwe deals. Griffon Hoverwork verklaarde tijdens de beurs dat het de tweede Griffon 12000TD hovercraft zal leveren aan Hovertravel in het Verenigd Koninkrijk, die ingezet wordt tussen Portsmouth en het Isle of Wight. De hovercraft met 80 zitplaatsen is het eerste passagiersschip in het Verenigd Koninkrijk dat voorzien is van een diesel-elektrisch aandrijvingssysteem met ultra-lichte YASA-motoren en Sevcon-motorcontrollers.

“Binnen het initiatief is berekend dat 55% van de emissies in Noorse wateren afkomstig is van de binnenvaart”, aldus Mjøs. “We hebben ook berekend welk aandeel van CO2-emissies van de totale emissies aan de Noorse kust afkomstig is van de scheepvaartindustrie en dit onderzoek toonde aan dat de binnenvaart verantwoordelijk is voor 9% van de totale CO2-emissies in Noorwegen.

Fase 1 was een onderzoek om de mogelijkheden te evalueren voor het terugdringen van emissies aan de Noorse kust, gevolgd door de start van vijf groene proefprojecten. Fase 2 moet op 24 juni beginnen en bestaat uit vijf oude proefprojecten en vijf nieuwe proefprojecten met vier verschillende scheepstypen en groene technologieën.

Een andere exposant op de beurs, Triskel Marine, specialist in data-analyse, maakte bekend dat het momenteel in samenwerking met Falmouth Pilot Services onderzoek doet naar de haalbaarheid van hybride technologie in haar boten.

Will Godfrey, directeur R&D van Triskel Marine, beweert dat het bedrijf in het afgelopen jaar een dramatische mentaliteitsverandering heeft gezien onder commerciële exploitanten ten aanzien van het gebruik van hybride technologie, met als gevolg een toegenomen vraag naar de services van Triskel. Met behulp van de in eigen beheer ontwikkelde gegevensverwervingsapparatuur, voert het bedrijf R&D- en haalbaarheidsstudies uit voor haar klanten om optimale bedrijfsparameters vast te stellen.

De Nederlandse fabrikant van lithiumpolymeeraccu's, EST-Floattech, maakte bekend een overeenkomst te hebben getekend met INTIS, ontwikkelaar van inductielaadtechnologieën voor de commerciële introductie van inductielaadsystemen voor de maritieme sector in noordwest-Europa.

Onder de overeenkomst wordt het inductielaadsysteem gecombineerd met de lithium-ion, nikkel-metaal-kobalt technologie en specifiek ontworpen voor elektrische en hybride voortstuwingssystemen voor de aandrijving van jachten, commerciële schepen en veerboten.

Bij de stand van Anglo Belgian Corporation (ABC) kondigde de fabrikant van motoren met middelhoog toerental aan dat het een contract heeft getekend met de VEKA Group-scheepswerf voor vijf 6DZC-motoren. VEKA gaat twee nieuwe aken bouwen voor de Antwerpse scheepsvrachtvervoerder General Bunkering Services (GBS).

De 6DZC-dieselmotoren van ABC zijn gekozen voor de voortstuwing van de MTS Cavalli en MTS Scarletti. Elk van de motoren heeft een vermogen van 1.500 pk bij 800 tpm. VEKA heeft een vijfde 6DZC-motor gekocht voor de 110 meter lange MTS Olga Caroline, die gebouwd gaat worden voor een investeringsgroep. Deze motor heeft een vermogen van 1.800 pk bij 1.000 tpm.

Verder was er nieuws van Corvus Energy dat op de openingsdag van de beurs haar Orca ESS-productlijn aankondigde, de volgende generatie op lithium-ion gebaseerde energieopslagsystemen.

“Wij stelden onze engineers de uitdaging om het veiligste, efficiëntste energieopslagsysteem in de industrie te ontwerpen en te bouwen tegen uiterst voordelige eigendomskosten”, vertelt Andrew Morden, president en CEO van Corvus Energy. “Orca ESS is het resultaat van deze uitdaging en van de lessen die we geleerd hebben in onze ervaring als toonaangevende leverancier van ESS-oplossingen.”

De Orca ESS-productlijn omvat Orca Energy, ontworpen voor toepassingen die zeer grote hoeveelheden energie vereisen zoals veerboten en koopvaardijschepen, en Orca Power, ontworpen voor toepassingen die naadloos moeten omgaan met dynamische vermogensbelastingen, zoals offshore bevoorradingsschepen en havenapparatuur.

Orca ESS-oplossingen zijn ontworpen voor hun schaalbaarheid voor toepassingen van elke omvang (meer dan 10 MWh). “Met de aanzienlijk voordeliger prijs van Orca ESS worden de verwachte totale installatiekosten met wel 50% teruggedrongen”, volgens Morden.

De beurs bewees eens te meer dat dit dé plaats is om zaken te doen, kennis te maken met de laatste innovaties, nieuwe klanten te ontmoeten en discussies te voeren over de laatste trends in de industrie, technologieën en behoeften.

Exhibitor Videos