Electric & Hybrid Marine World Expo 2016
English flag French flag German flag Dutch flag
Languages

Derde jaarlijkse World Expo is de beste beurs tot nu toe!

“Wat een fantastische beurs!” glunderde Graham Johnson, algemeen directeur van UKI Media & Events en organisator van de Electric & Hybrid Marine World Expo. “Het is zo ongelooflijk druk geweest. Er is duidelijk een grote vraag naar elektrische en hybride voortstuwingssystemen en de technologische ontwikkeling gedurende de afgelopen 12 maanden sinds de beurs van vorig jaar is opzienbarend geweest. Je kunt rustig stellen dat de scheepvaartindustrie aan het innoveren is en dat momenteel sneller dan in welke andere industrie dan ook op elektrische en hybride systemen wordt overgestapt!”

x

x

x

x

x


Ruim 150 bedrijven exposeerden hun producten op de beurs dit jaar en de meer dan 3000 bezoekers maakten kennis met de nieuwste ideeën, concepten, technologieën en componenten voor elektrische en hybride maritieme toepassingen. In de conferentieruimte en het gratis bij te wonen Open Technology Forum presenteerden meer dan 60 toonaangevende experts uit de hele wereld technische papers over de nieuwste en volgende generatie technologieën die de schepen van de toekomst gaan aandrijven.

De aankondigingen van de exposanten gedurende de drie beursdagen stonden hoofdzakelijk in het teken van nieuwe producten en nieuwe deals. Griffon Hoverwork verklaarde tijdens de beurs dat het de tweede Griffon 12000TD hovercraft zal leveren aan Hovertravel in het Verenigd Koninkrijk, die ingezet wordt tussen Portsmouth en het Isle of Wight. De hovercraft met 80 zitplaatsen is het eerste passagiersschip in het Verenigd Koninkrijk dat voorzien is van een diesel-elektrisch aandrijvingssysteem met ultra-lichte YASA-motoren en Sevcon-motorcontrollers.

“Het grote voordeel van ons systeem is dat er geen accu's worden gebruikt. De meeste andere schepen hebben accu's om de spanning te stabiliseren, maar dankzij speciale softwareprogrammering was dit bij ons niet nodig”, legde hoofdingenieur Mark Downer uit. “De resulterende besparingen op kosten en gewicht zijn van groot belang voor een hovercraft. Het 60 kW-systeem weegt slechts 80 kg en er zijn plannen om het vermogen nog meer op te voeren.”

x

Het aantal motoren van deze nieuwe hovercraft is ook teruggebracht van vier naar twee in vergelijking met zijn voorganger, wat volgens Downer “besparingen op het brandstofverbruik met 30% per dag oplevert”.

Elders op de beurs berichtte Narve Mjøs, directeur Accudiensten en -projecten bij DNV GL, over het laatste nieuws over het Green Coastal Shipping Programme, dat momenteel in Noorwegen wordt uitgevoerd en binnenkort de tweede fase ingaat. Het programma streeft ernaar de meest efficiënte en milieuvriendelijke kustvaart ter wereld te realiseren, volledig of gedeeltelijk aangedreven door accu's, LNG of andere milieuvriendelijke brandstoffen.

“Binnen het initiatief is berekend dat 55% van de emissies in Noorse wateren afkomstig is van de binnenvaart”, aldus Mjøs. “We hebben ook berekend welk aandeel van CO2-emissies van de totale emissies aan de Noorse kust afkomstig is van de scheepvaartindustrie en dit onderzoek toonde aan dat de binnenvaart verantwoordelijk is voor 9% van de totale CO2-emissies in Noorwegen.

Fase 1 was een onderzoek om de mogelijkheden te evalueren voor het terugdringen van emissies aan de Noorse kust, gevolgd door de start van vijf groene proefprojecten. Fase 2 moet op 24 juni beginnen en bestaat uit vijf oude proefprojecten en vijf nieuwe proefprojecten met vier verschillende scheepstypen en groene technologieën.

Een andere exposant op de beurs, Triskel Marine, specialist in data-analyse, maakte bekend dat het momenteel in samenwerking met Falmouth Pilot Services onderzoek doet naar de haalbaarheid van hybride technologie in haar boten.

Will Godfrey, directeur R&D van Triskel Marine, beweert dat het bedrijf in het afgelopen jaar een dramatische mentaliteitsverandering heeft gezien onder commerciële exploitanten ten aanzien van het gebruik van hybride technologie, met als gevolg een toegenomen vraag naar de services van Triskel. Met behulp van de in eigen beheer ontwikkelde gegevensverwervingsapparatuur, voert het bedrijf R&D- en haalbaarheidsstudies uit voor haar klanten om optimale bedrijfsparameters vast te stellen.

x

“Exploitanten van commerciële schepen, zoals containerschepen, raakten geïnteresseerd in wat kleinere bedrijven hebben gedaan; en in plaats van geld uit te geven aan eigen R&D kwamen ze naar ons voor informatie over de haalbaarheid van het werken met een van deze systemen”, aldus Godfrey. “In de plezierbootindustrie willen mensen hun boot op dezelfde manier gebruiken als hun huis, dus willen ze zich geen zorgen maken of de accu's het aankunnen. Met het gangbaar worden van laptops en home cinema-systemen bijvoorbeeld wordt dit wellicht een probleem.”

Er was ook nieuws van de Hoppecke stand, waar Gunter Schädlich, manager van nieuwe technologieën, met genoegen verkondigde zeer positieve feedback te hebben ontvangen over de nieuwe hoogspanningsaccumodule van het bedrijf. Hij merkte op dat hij tijdens de drie dagen van de Expo met meer dan 100 bezoekers had gesproken.

“Dankzij de modulaire architectuur van de hoogspaningsaccumodule is het designproces extreem snel voor grotere systemen en de laadtijd bijzonder kort”, volgens Schädlich. “De grootste uitdaging bij het ontwikkelen van een systeem voor de scheepvaartindustrie is echter dat het moet voldoen aan de vereiste veiligheidsnormen voor certificering. We hebben veel onderzoek gedaan om het zo veilig mogelijk te maken voor deze markt en hebben speciale veiligheidssystemen ontwikkeld.”

Op de eerste dag van de beurs bracht Cavotec informatie naar buiten over een tweede order voor een gecombineerd MoorMaster- en acculaadsysteem voor een hybride passagiersferry in Finland. De door FinFerries geëxploiteerde hybride veerboot wordt ongeveer 90m lang en 16m breed en kan maximaal 90 auto's vervoeren; naar verwachting wordt de ferry in de zomer 2017 in de vaart genomen. De veerboot zal overdag elke 15 minuten uitvaren en 's nachts één retourtrip per uur maken, het hele jaar door en in alle weersomstandigheden.

Cavotec bouwt, installeert en ziet toe op de ingebruikname van een gecombineerd MoorMaster- en acculaadsysteem. Geïntegreerd in dit systeem zijn: MoorMaster voor het afmeren van de veerboot, Alternative Marine Power (AMP) kabelbeheersystemen van Cavotec om de veerboot aan te sluiten op elektrische voeding, en het Automatic Plug-in System (APS) dat de aansluiting op het elektriciteitsnet van kranen, schepen en andere mobiele apparatuur met behulp van kabelhaspels automatiseert.

x

x

x

Twee MoorMaster MM200-eenheden worden geïnstalleerd bij Parainen en Nauvo (één eenheid per ligplaats) in zuidwest-Finland samen met de twee AMP-laadtorens. De MoorMaster-eenheden sturen een signaal naar de AMP-eenheden wanneer het schip veilig is afgemeerd. Vervolgens wordt de AMP-connector via lasersensors naar een luik aan de zijkant van het schip geleid waar deze op de accu-eenheid van het schip wordt aangesloten om te gaan opladen.

De Nederlandse fabrikant van lithiumpolymeeraccu's, EST-Floattech, maakte bekend een overeenkomst te hebben getekend met INTIS, ontwikkelaar van inductielaadtechnologieën voor de commerciële introductie van inductielaadsystemen voor de maritieme sector in noordwest-Europa.

Onder de overeenkomst wordt het inductielaadsysteem gecombineerd met de lithium-ion, nikkel-metaal-kobalt technologie en specifiek ontworpen voor elektrische en hybride voortstuwingssystemen voor de aandrijving van jachten, commerciële schepen en veerboten.

Bij de stand van Anglo Belgian Corporation (ABC) kondigde de fabrikant van motoren met middelhoog toerental aan dat het een contract heeft getekend met de VEKA Group-scheepswerf voor vijf 6DZC-motoren. VEKA gaat twee nieuwe aken bouwen voor de Antwerpse scheepsvrachtvervoerder General Bunkering Services (GBS).

De 6DZC-dieselmotoren van ABC zijn gekozen voor de voortstuwing van de MTS Cavalli en MTS Scarletti. Elk van de motoren heeft een vermogen van 1.500 pk bij 800 tpm. VEKA heeft een vijfde 6DZC-motor gekocht voor de 110 meter lange MTS Olga Caroline, die gebouwd gaat worden voor een investeringsgroep. Deze motor heeft een vermogen van 1.800 pk bij 1.000 tpm.

Verder was er nieuws van Corvus Energy dat op de openingsdag van de beurs haar Orca ESS-productlijn aankondigde, de volgende generatie op lithium-ion gebaseerde energieopslagsystemen.

“Wij stelden onze engineers de uitdaging om het veiligste, efficiëntste energieopslagsysteem in de industrie te ontwerpen en te bouwen tegen uiterst voordelige eigendomskosten”, vertelt Andrew Morden, president en CEO van Corvus Energy. “Orca ESS is het resultaat van deze uitdaging en van de lessen die we geleerd hebben in onze ervaring als toonaangevende leverancier van ESS-oplossingen.”

De Orca ESS-productlijn omvat Orca Energy, ontworpen voor toepassingen die zeer grote hoeveelheden energie vereisen zoals veerboten en koopvaardijschepen, en Orca Power, ontworpen voor toepassingen die naadloos moeten omgaan met dynamische vermogensbelastingen, zoals offshore bevoorradingsschepen en havenapparatuur.

Orca ESS-oplossingen zijn ontworpen voor hun schaalbaarheid voor toepassingen van elke omvang (meer dan 10 MWh). “Met de aanzienlijk voordeliger prijs van Orca ESS worden de verwachte totale installatiekosten met wel 50% teruggedrongen”, volgens Morden.

De beurs bewees eens te meer dat dit dé plaats is om zaken te doen, kennis te maken met de laatste innovaties, nieuwe klanten te ontmoeten en discussies te voeren over de laatste trends in de industrie, technologieën en behoeften.

 Gesponsord door:

OPENINGSTIJDEN BEURS
Di 06 Juni 10:30 - 18:00 uur
Wo 07 Juni 10:30 - 19:00 uur*
Do 08 Juni 11.00 - 17:00 uur**

*party met gratis drankjes:
17:30 tot 19:00 uur


**Kijk om 13:15 uur live naar de uitreiking van de Electric & Hybrid Marine Awards


Hal 12, RAI Amsterdam, Europaplein, 1078 GZ Amsterdam, Nederland

Electric & Hybrid Marine Awards
Het adres

Electric & Hybrid Marine World Expo 2017 (Hal 12)
RAI Amsterdam
Europaplein
1078 GZ Amsterdam
Netherlands


COLLOCERENDE MET
RESERVEER UW STAND
VOOR DE BEURS VOOR
2016 Klik hier...


 

Toekomstige data voor de beurs:

Electric & Hybrid Marine World Expo 2018
Data: 27-29 Juin 2018
Locatie: Hall 12 RAI Amsterdam, Nederland

Toekomstige data voor de beurs:

Electric & Hybrid Marine World Expo 2019
Data: 25-27 Juin 2019
Locatie: Hall 12 RAI Amsterdam, Nederland

Toekomstige data voor de beurs:

Electric & Hybrid Marine World Expo 2020
Data: 23-25 Juin 2020
Locatie: Hall 12 RAI Amsterdam, Nederland